Eli eilen vietettiin mukavaa koulutusiltaa Niihamassa. Koulutus oli järjestetty Tamskin koulutusohjaajille ja vaikka aikaa olikin neljä tuntia, sekään ei oikein riittänyt. Onneksi oli hyvä ilma, vaikka illalla auringon alkaessal askea tulikin hieman viileää. Meillä Vilman kanssa oli ongelmakohtina kaukot ja seuraaminen. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut järkevämpää valita ongelmakohdaksi ruutu, mutta kuitenkin..

Seuraaminen
Vilma teki tässä oikein hienoa jälkeä ja sivulletulot olivat hyviä. Koulutus on siis tuottnaut tulosta, vaikka sivulletuloja pitääkin treenailla vielä. Seuraamisessa Vilma nojasi (tosin ei niin paljon  kuin joskus) ja sain siihen hyviä vinkkejä. Eli niinkin simppeli juttu kuin käden laittaminen mun ja koiran väliin toimi - hassua ettei se ollut tullut mun mieleeni. Paria muutakin juttua kokeiltin, mutta ne saivat Vilman vain nojaamaan lisää.

Kaukokäskyt
Osin olin suoritukseen hyvinkin pettynyt. Vilma teki nimittäin täydelliset kaukot. Asiahan on sikäli ihan positiivinen, mutta olisi ollut kiva jos Vilma olisi näyttänyt miten se pahimmillaan tekee kaukot. Edelleen Vilma liikutti oikeaa takajalkaansa hivenen, mutta kouluttajien mielestä se ei ollut merkittävää, sillä koira itsessään pysyi kuitenkin paikoillaan. Ehdotuksena "ongelmaan" tuli mahdollinen lihasjumi, mitä pidän hyvin todennäköisenä, edellisestä hierontakerrasta on kuitenkin aikaa jo useita kuukausia.

Muita saatuja vinkkejä (eivät koskeneet Vilmaa, vaan annettiin muille koirille):
  • Ruudussa apuohjaaja ja monta lelua. Koira lähetetään ruutun ja sen tuodessa palloa, avustaja liattaa toisen pallon ruutuun. Näin koira voidaan lähettää ilman taukoja ruutuun ja siellä on aina palkka. Ei pysäytyksiä tässä treenissä
  • Myös tunnarissa mieluiten apuohjaaja, etenkin alkuvaiheessa. Myös myöhemmässä viaheessa kapuloiden hajustaminen on tärkeää, ja vieraan hajun tulisi olla yhtä voimakas kuin oman hajun. Eli edellisenä iltana haustetu eivät ole osaavalle koiralle hyödyksi
  • Jos koira ääntelee kentällä, sille on laitettava stoppi heti. Todettiin että kentällä usein ääntelevät koirat saavat usein äännellä myös kotona > ehdoton hiljaisuus myös vieriaden tullessa taloon jos ääntelemisongelmia on
  • Kaukoissa koira, joka seiso-istu-muutoksessa tulee eteenpäin, kannattaa opettaa menemään taaksepäin oikein kunnolla
  • Koiralta ei tarvitse hyväksyä kaikenlaista käytöstä, vaan siltä voi ja pitää myös vaatia. Vaatiminen edellyttää että koira osaa asian. Jos esim kaukoissa ennen hyviä suorituksia tehnyt koira alkaa lipsua, siltä on vaadittava se hyvä suoritus. Tokon pitää olla hauskaaa, mutta joskus on myös vaadittava tai tokosta tulee ei-huskaa ainakin ohjaajalle. Vaatiminen ei tarkoita koiran hakkaamista, mutta ei myöskään houkuttelua nakilla
  • Seuraamisessa nojaava koira yleensä vain pahentaa nojaamistaan jos sitä työnnetään pois. Siksi nojaamista estävä apu on annettava siten ettei se tunnu koirasta epämukavalta.
  • Tunnarissa omaan kapulaan ei syljetä tai sitä päin ei yskitä. Se on koiran kykyjen aliarvoimista, sillä koira kyllä löytyy ohjajann hajuisen kapulan vaikkei sitä erityisemmin olisi hajustettukaan (koira joka osaa tunnarin, ei epäonnistu vaikkei ohjaaja olisikaan hajustanut kapulaa hinkkaamalla)

Erittäin positiivisena koulutusillassa koin Vilman rauhallisuuden. Se oli todellakin erittäin rauhallinen ja vaikka se sai katsella toisten luoksetulonäytteitä ja muita vauhdikkaita suorituksia joihin se itse haluaisi mukaan, se ei piipannut lainkaan. Myös suoritusten aikoina se oli hiljaa vaikka otimmekin useita toistoja ja kokeilimme erilaisia metodeja.

Kuvia koulutusillasta löytyy KUVAGALLERIASTA (Picasa) Kuvien luvaton kopiointi on ehdottomasti kielletty. Kuvia saavat kuitenkin vapaasti kopioida kuvissa olevien koirien omistajat ja Koiraneluka-lehteenkin niitä saa lainailla.